Bourgogne, een weelde van cultuur

Je ontdekt de boeiende geschiedenis van de streek in de authentieke dorpjes en de prachtige chateau’s in de buurt. Het boeiende cultureel erfgoed ligt binnen handbereik.

Voor wie houdt van historisch patrimonium uit de tijd van de hertogen, kasteelheren en ridders of kruisvaarders moét hier absoluut een weekje blijven. De schat aan erfgoed is hier onuitputtelijk. De Bourgondiërs weten de authenticiteit van de mooie kastelen en wijndomeinen prachtig te renoveren en een nieuwe, hedendaagse bestemming te geven zodat dit patrimonium niet verloren gaat en vrij vaak toegankelijk is voor het publiek. Veel oude kastelen zijn nu hotels, musea, restaurants, feestzalen, congrescentra en lokale socio-culturele trefcentra.

Domange

Je loopt hier nog maar de straat uit en je staat reeds voor een stukje cultureel erfgoed : La Chapelle de Domange is een site van de orde van Cluny uit de 11de eeuw. Er zijn enkele mooi uitgestippelde wandelingen ter verkenning van ons dorpje. Je verkent de 3 oude lavoirs rond de dorpskern, of de belangrijkste wijngaarden, wijndomeinen en kastelen van Igé. Je kan ook enkele prachtige dagwandelingen doen van dorp naar dorp door de wijnvelden en de bossen op de heuveltop.

Chateau’s en monumenten in de buurt

Kastelen en monumenten in de buurt

Op elke wandeling die je hier aanvat, ondekt je sporen van de geschiedenis van deze streek in de authentieke dorpjes en de prachtige chateau’s in de buurt. 

Je kan ook de Route des Chateaux en Bourgogne du Sud aanvatten.  Een 20-tal eigenaars van kastelen en monumenten  in deze regio, sloegen de handen in elkaar om hun chateau’s open te stellen voor het publiek.  Een handige gids toont je de weg en vertelt je de historie van elk kasteel, wat er te zien is en geeft je alle praktische info.

Chateau d’ Igé

MONASTERE DE BROU

Een van de mooiste bouwwerken uit de tijd van de Bourgondiërs. Ontdek hier de pracht en praal.

Chateau d’ Azé

Chateau d’ Azé

Iets verder is er de Chateau d’ Azé waar menig Franse echtparen hun huwelijksfeest vieren. Er is een prachtig te bezoeken park.

Brancion

Brancion

Met kinderen is een bezoek aan Brancion altijd leuk: een autovrij middeleeuws stadje waar je verkleed in ridder of prinses een middeleeuwse burcht kan bezoeken..

Chateau de Pierreclos

Chateau de Pierreclos

Alphonse Lamartine een gerenomeerd schrijver, dichter en politicus heeft in deze regio ook zijn sporen nagelaten. Hij is geboren in Mâcon in 1790 en beleefde zijn jeugd in Milly aan de Sâone.  Deze vallei werd naar zijn naam genoemd.  Je kan de Route Lamartine  volgen en zo ook zijn boeiende levensloop. Als dichter joeg hij ook vele vrouwenharten op hol.  Hier op een 15 min rijden, vind je de Chateau de Pierreclos waar zijn twee maitresses woonden.

Chateau de Cormatin

Chateau de Cormatin

Prachtig is ook de Chateau de Cormatin. Een rondleiding daar leert je alles over wat er zich achter de gesloten kamers van graven en gravinnen afspeelde in de tijd dat huwelijken slim werden gearrangeerd. Heel aanschouwelijk vertelt men hoe er met luxe werd uitgepakt in een tijd dat elektriciteit en stromend water nog geen evidientie was. Je kan er zien hoe hun rijkdom werd geëtaleerd op de meest waanzinnige wijze of net weer heimelijk werd verborgen… Ook de tuin met de meest exclusieve kruiden, planten, bloemen en bomen is meer dan de moeite waard. 

Chateau de Cormatin

Berzé-La-Ville

Eén van de best bewaarde en oudste Europese fresco’s (12de eeuw) vind je hier vlakbij in de monnikskapel van Berzé-La-Ville, een historische site van Cluny.
Maar in en rond ons dorpje is nog veel meer te zien: tientallen romaanse kerkjes, chateau’s, kloosters of priorijen, oude waterreservoirs en wasplaatsen, wijndomeinen en prachtige parken met eeuwenoude bomen en zeldzame planten. Gewoon te veel om op te sommen. 

Steden en historische sites

Het boeiende cultureel erfgoed in steden als Cluny, Tournus, Chalon sur Sâone, Lyon en Mâcon liggen binnen handbereik.
In ons inforek vind je over al deze prachtige sites voldoende informatie en gidsen die je kan meenemen op je bezoek.