Bourgogne, een culinair feest

Wie zijn vakantie graag doorspekt met alle heerlijkheden die moeder aarde ons biedt, is in de Bourgogne aan het juiste adres. Culinair is deze regio het neusje van de zalm.

Wijn proeven

In Le Clos Domange krijg je voldoende gelegenheid om de wijntjes van de streek te proeven. De verfrissende crèmant, of de fruitige witte Mâcon of Bourgogne met z’n typische chardonnay-smaak ; de rode bourgogne met de zacht fruitige Pinot Noir of de iets hardere Gamay druif in de rode Mâcon-wijntjes: u kan er hier meerdere proeven overdag op ons terras, ’s avonds tijdens een table d’ hôtes of daarna in de gezellige wijnbar onder de platanen. 

Vanuit Le Clos Domange hoef je niet ver te stappen om bij onze lokale wijnboeren naar hartenlust te gaan proeven. Ons dorpje Igé telt een kleine 300 huishoudens waaronder meer dan 50 wijnboeren. Je loopt hier gewoon de straat uit en je vindt reeds een 3-tal wijnhuizen waar ze u graag van dienst zijn en honderduit vertellen over de kunst van het wijn maken. 

Bekijk het zelf op de officiële site van de Bourgogne wijnen: officiële site van de Bourgogne wijnen.

Of neem een kijkje bij enkele lokale wijnboeren op wandelafstand hier, waar we ondertussen al goed gekend zijn.

Vlakbij:

En op 30 min. rijden:

Je kan van hieruit la route du vin volgen : je rijdt er voorbij alle grote chateau’s van de Bourgogne. Kan ook per fiets. 

https://www.destination-saone-et-loire.fr/nl

Uit eten

Elke dorpje heeft zo zijn brasserie, restaurant, pizzaria of snack. Maar je vindt hier ook meerdere toprestaurants met zeer verfijnde gerechten die als een schilderij op uw bord gepresenteerd worden.  Ontdek de typische voorgerechtjes als escargots, artichaux, cuisses de grenouilles, jambon persillé, al of niet vergezeld van groene slaatjes, met pittige vinaigrette gekruid of ga voor de streekgerechten Boeuf Bourguignon, Coq-au-vin, Poule de Bresse, steak Charolais, of pot-au-feu.

Op wanderafstand in Igé vind je:

In ons inforek aan de inkomhal vind je informatie over tientallen restaurants in een straal van 30 km ; gewikt en gewogen door onszelf of onze gasten. We geven je graag meer uitleg en reserveren voor je als het nodig is.

En hier bij ons in Le Clos Domange...

Het Ontbijt

is voorzien van alle genoegens voor echte Bourgondische levensgenieters. Er is een vaste basis met diverse huisgemaakte en verse fruitsappen, heerlijke koffie of thee, in verschillende smaken, soms uit eigen tuin. De verse broodjes en croissants, met zelf bereide confituur en choco of honing van bij de plaatselijke imker. Voor de liefhebbers van hartig beleg zijn er diverse kaas- en vleessoorten. Onze kippen voorzien ons graag van verse eitjes. Er is ook vaak verse fruitsla, yoghurt of kwark of de typische Faisselle, om de gaatjes te vullen. Je krijgt elke dag een extra verrassende specialiteit…

De middaglunch

om mee te nemen, die kan je zelf naar eigen keuze samenstellen van het ontbijtbuffet. Je krijgt er een drankje en eventueel een  vers slaatje bij.

Hier ter plaatse kan je ook een middaglunch geserveerd krijgen als je dat al vooraf, bij het ontbijt besteld.

Het avondmaal

In het hoogseizoen kan je elke avond aansluiten bij het avondbuffet. We werken met een vaste weekmenu maar doen toch ook af en toe eens iets zot zoals een wijnproeverij met hapjes, een raclette of fondu. Enkel vrijdag koken wij niet. 

En op maandag  kan je uitgebreid tafelen op onze wekelijkse table d’hôtes met 4 gangen. 

In het laagseizoen doen we af en toe een table d’hôtes en is er de andere avonden zeker altijd een eenvoudig avondmaal te bestellen.

Het avondtoetje

’s Avonds kan je in bij het glaasje wijn of Belgische biertje ook altijd wel een heerlijk kaasplankje of ijscoupe maison bestellen. Soms verrassen we de gasten met een zot geïmproviseerde amuses bouches.

De regionale markten

  • Cluny op zaterdagvoormiddag ( 15 min. rijden)
  • Pont-de-Vaux op woensdagvoormiddag ( 25 min. rijden)
  • Louhans op maandagvoormiddag ( 55min. rijden) 

In Mâcon en in de omliggende dorpen zijn er wekelijks grote of kleine maar pittoreske markten waar je de producten van de streek kan proeven en kopen.

Bezoek een geiteboerderij

Mâcon is gekend voor zijn typische geitenkaasjes, le Mâconnais. Geitenboerin Eliane levert in Le Clos Domange dagverse geitekaasjes, zo zacht als room maar ook half-belegen of oud zijn ze verrassend lekker. Ze leidt je graag rond in haar geitenboerderij en vertelt je de kunst van het kaas maken. Ze kweekt ook andere dieren zoals kippen, konijnen, eenden en samen met een witte Mâcon smaakt haar kaas nog beter als je ze ter plekke kan proeven.

L’ Escargot Brionnais

Wil je eens zien waar al die Bourgondische slakken vandaan komen, bezoek dan eens La Ferme Hélicicole de Corinne Rubod te Vaux; op een uurtje rijden. De slakken worden er artisanaal gekweekt en bereid. Je hebt geen idee hoeveel soorten en welke fijne bereidingen ze er zo al maken.

De Charolais, de witte koe van de bourgogne

Je ziet ze hier en daar op het gras grazen als je noordelijker gaat rondrijden.

Als je er meer over wil weten kan je La Maison du Charolais bezoeken op 45 min rijden.

De Bresse kip, de beste kip ter wereld

Met witte veren en blauwe poten, zijn de Poulet de Bresse echt wereldvermaard. Al zijn ze wat prijzig, ze zijn het proeven waard. 

Bij Georges Blanc in Vonnas op 30 minuten rijden van hier, ben je meteen aan het juiste adres. Van generatie op generatie bouwde deze familie Blanc zowaar een heel gamma restaurants en brasseries uit waar de poulet de Bresse bereid wordt op traditionele wijze tot en met de meest verfijnde en speciale topgerechten. Het heeft de familie alvast geen windeieren gelegd. Het stadje Vonnas wordt zelfs le village Blanc genoemd: “He practically owns the place”! Ook in Chateau D’Ige kan je de befaamde Bresse-kippen proeven.